Мъртвата органична материя е източник за образуването на хумус. Ежегодно на Земята се образуват около 230 Mt сухо органично вещество с натрупана енергия 10-ки пъти повече отколкото ни дават всички енергийни източници заедно на планетата.
Ежегодно в почвата постъпва:
70-80% от растителните остатъци се минерализират в първите
2 -4 месеца (намаляват по обем и тегло, обогатяват се с азот). Останалата част, продукт на разпада и метаболизма на микроорганизмите, са първоизточник на “структурни единици” за формиране молекулите на хумусните киселини.
Новообразуван хумус:
1-2% от изходните растителни остатъци след полимеризация образуват зрели форми на хумуса (чрез уплътняване на ароматните ядра).
Формиране на хумуса
В зависимост от климата, микробиологичната активност и състава на хумифициращите се материали, количеството и състава на почвеното органично вещество за различните почви се колебае в широки граници.
В резултат на сложни химични и биохимични процеси значителна част от органичната материя ежегодно се трансформира в специфична органична маса със сложен строеж, т.н. хумус. Този процес датира от появата на живата материя на земята и продължава до днес. В резултат на тези трансформации в земната кора са натрупани огромни количества свързан органичен въглерод.
Хумусът е устойчив и съхранява в органична форма до 99% от азота, до 30% от фосфора и др. елементи.
Групи хумусни киселини:
Хумусните вещества са съсредоточени в почвите, въглищата и органогенните утайки на водоемите. Като се изключат въглищните пластове и утайките във водоемите, хумусните вещества са съсредоточени главно в еднометровия почвен слой.
Почвата е изградена основно от две части – органична и минерална. В зависимост от това коя част преобладава, условно почвите се подразделят на минерални и органични, всяка една със специфични екологични функции. В повърхностния хоризонт в минералните почви органична част най-често е от 1-6% и намалява по-дълбочина на профила.
Органичната съставна част на почвата е сложна система от разнообразни вещества от растителен и животински произход, променящи се под въздействието на различни микрооганизми и представители на фауната, под непосредственото влияние на атмосферните валежи, киселата или алкалната реакция на почвата, вятъра и атмосферната температура.